25 март 2013 г.

7 неща, които искрено ме възмущават в декорацията на една сватба

Разглеждала съм стотици снимки в сватбени списания и още толкова, та дори и повече, в интернет пространството. Мисля, че съм присъствала на достатъчно сватби-някои от тях съм организирала и декорирала; на други съм била гост; на три съм била кума. Не съм присъствала само на една единствена сватба-моята :-)
Но винаги съм се впечатлявала от красивите сватби. Нямам предвид онези сватби, които гледаме по филмите-пищни, с умопомрачителна украса; сервитьори с бели ръкавици; сватбен агент с микрофонче в ухото и истерична булка.
Харесвам онези непретенциозни сватби, в които има финес; всички детайли са на точното си място; няма излишна показност и суета.
За това винаги, или по-скоро-ВСЕ ОЩЕ се възмущавам много, когато видя някои от тези "красоти":

1. Букет на булката от изкуствени цветя!
Странно ми е. И в никакъв случай не се вързва с моите разбирания за визия на булката...
Все пак този ден е едно ново начало за двама влюбени. Той носи в себе си много емоция, усмивки, надежди. И едни изкуствени цветя-без аромат и цвят, не се вписват в тази истинска романтика! Нямам нищо против изкуствените цветя-виждала съм такива, които дори не се различават от истинските, когато са аранжирани добре. Но мисля, че точно в този ден, присъствието на красиви, уханни цветя придава истинска магия на сватбата. А булката със сигурност заслужава най-нежния и красив букет-като самата нея!

2.  Сватбеният автомобил с изкуствен букет на предния капак и  преплетени  халки, залепени с тиксо. За разкош- разноцветни балони на огледалата!
Хаха, това ми е любимо! Макар, че вече се среща рядко наистина, но е завладяваща гледка!
Честно казано и букетите от цветя на предния капак като че ли ми идват скучни вече.
Ако ще лепя нещо с тиксо на колата, предпочитам да са цветя, изрязани от пъстра хартия, пеперуди, буквички, обяснение в любов, ако щете! Дори ще напиша послание с червило или ще нарисувам сърца по прозорците. Понякога имам чувството, че хората са вече толкова програмирани, че ако им предложиш нещо различно от това, което са виждали, те смятат за ексцентричен, различен или непоправимо откачен :-)
И за жалост май не е "понякога", а доста често! Факт.

3. Букета от колата-на сватбената маса!
Всъщност основният аргумент за това действие е, че ще се спестят между 80 и 200 лв. за украсата на масата на младоженците. Зависи колко е голяма аранжировката на колата.
Аз не съм на това мнение... В много случаи сватбената кола пътува от един град до друг и после обратно. В много случаи времето е или прекалено горещо, или много студено, понякога доста дъждовно или/и ветровито. И при всички случаи тази красива аранжировка събира целия прахоляк и мръсотия, свободно рееща се из въздуха и след това намира централно място на официалната маса-вече във вид, коренно различен от първоначлния. Прашна, с омърлушени от жега или студ цветя. Леко /а понякога и не толкова леко/ поразчорлена от вятъра, без никаква визия и разкош.
Така че, за спестяване за декорация на младоженската маса от сватбеното возило и дума не може да става.
Предпочитам да заложа на семпла украса на колата, която няма да се разпадне на 5-тата минута и да имам впечатляващо декорирана сватбена маса, която да завладее всички с красота и стил.

4.Огромни стойки с харбалички и изкуствени цветя за церемонията в църквата или обредния дом.
Това са онези наистина огромни стойки, които оформят нещо като пътека, по която младоженците минават, за да стигнат до олтара. Всъщност са много използвани в съседна Гърция и то при кръщенета. Имам чувство, че са изразходвани десетки метри тюл и органза, за да се облече подобна стойка.
Много църкви в Пловдив вече предлагат подобна украса за церемонията. В някои от тях, този "разкош" се заплаща, а в други-е бонус :-) За съжаление обаче тази украса понякога е в доста неугледен вид- понамачкана, позанемарена и поизхабена. Все пак доста сватби и кръщенки е видяла :-)

5. Бутилики, салати, ядки, сосиери и разни подобни по масите за гости в ресторанта.
И това ми е "любимо". Наистина!
Последните сватбени декорации, които имах възможност да направя бяха много стилни, изчистени и красиви. Стояха като едно бижу по масите до момента, в който сервитьорите не започнаха да изнасят салати, бутилки с алкохол, минерална вода, безалкохолно, купички с ядки, панерчета с хляб, салфетници, сосиери и какво ли още не. И от красивата декорация не остана нищо. Изисканият ресторант се превърна в квартална кръчма, очакваща поредния банкет.
Не зная защо ресторнтите в Пловдив упорито продължават да роптаят срещу това бутилките с алкохол и безлкохолно да са на помощни маси, а салатите за гости да се изнесат след настаняването на гостите по масите. Имат си техните доводи: "Хората са огладнели от прекалено обикаляне и ще изгубим много време за сервиране на салати"..."Ама как така ще седнат на празна маса-без ядене и пиене"... "Нямаме толкова обслужващ пресонал"...и т.н и т.н. Но това за мен е много важен момент в една сватба- добрата кухна, поднесена с финес!
И красивата декорация, която да гали погледа с присъствие и забележително очарование!!! Извинения не приемам!

6. Покривките по масите в ресторанта-износени, с дупки от цигари и лекета от червено вино!
И този момент го има. И то в много ресторанти-класни и не чак толкова.
Всъщност покривката придава изключителна визия на ресторанта. Една красива покривка и изискан свещник са напълно достатъчни да придадат уют и изтънченост на масата. А с подходящите прибори,чаши и чинии -просто не е нужно повече!
За съжаление повечето ресторанти предлагат най-обикновени покривки. Нека са обикновени-но поне да са чисти и добре изгладени! В много случаи-рекламни чаши за вода, ракия и безалкохолно-с големи, набиващи се на очи надписи върху тях. Изкривени прибори за хранене. Мазни оливерници. Доста позахабени чинии...
Пълно щастие няма :-) Ще се правят компромиси...От кого и с какво точно, времето ще покаже!

7. Прекалено много цветове и детайли в сватбената украса!
Срещала съм се с булки, които искат да има много детайли в декорацията и за съжаление тези детайли не си подхождат един с друг.
Като че ли разглеждайки сватбени списания и снимки пред погледа изникват различни цветове, кой от кой по-хубав и интересен - маково, свежо зелено, тюркоазено, пепел от рози...Прекрасни и интересни теми- слънчогледи, пеперуди, орхидеи, кафе, копчета, паунови пера... Хубаво е обаче, когато всеки детайл е на мястото си. Слънчогледи с пеперуди и разпръснато кафе по масата, макови панделки на столовете и светеща завеса зад младоженската маса, на мен ми идват вповече :-) Като прибавим и балоните с хелий, под формата на арка-оставам безмълвна :-) Всеки един от тези детайли би изглеждал прекрасно на подходящо място в подходящо време, но всички заедно са доста ангажиращи и напрягащи.

Това е - харесвам изчистените форми, семплите декорации, полските цветя и морския бриз :-)
Сещайте се къде ще е моята сватба :-) Някой ден...